HVIS JEG KUN MÅTTE EJE DET ENE OBJEKTIV (Danish)

Samyang 85mm f/1.4 versus Volna-3 80mm f/2.8.

Hvis jeg KUN måtte eje det ene af disse to objektiver, så havde jeg haft et meget svært valg at træffe.

Jeg sidder og kigger kærligt på mine 2 nyeste erhvervelser, et full frame objektiv Samyang 85mm f/1.4 til Sony A-Mount kamera og et mellemformat Volna-3 80mm f/2.8 til Kiev 88 systemkamera.  Jeg skulle egentlig kun købe et Samyang objektivet af en ven, men gik derfra med begge disse dejlige juveler…

Egentlig havde jeg ikke de helt store forventninger til russeren, da mit kamera er et spejlløst Sony A6000 med en lille crop sensor, så  min forventning var nok at et objektiv til fullframe skulle fungerer fint –  Men et mellemformat objektiv på et kamera med crop sensor – det vil næppe levere kvalitet .

Forskellen på formaterne er jo enorm. Et mellemformat objektiv vinkler lyset /motivet ind i en anden vinkel og det bliver fordelt over en helt anden større flade, så derfor må der jo gå en masse information tabt. Et optik bygget til min kameras sensor størrelse har den korrekte vinkel og samler alt information indenfor den korrekte dimension, så alt logik siger mig at dette eksperiment vil gå galt.

For nogle foto entusiaster er drømmen at have et smukt perfekt sæt af ny indkøbt kamera og objektiv. –  Alt i perfekt stand, kosmetisk i tip top stand og med markedets bedste specifikationer man kan opnå.

Sådan har jeg det ikke… mine mest skattede objektiver har set bedre dage. – en bule i filterringen, malingen slidt af på kanterne og med misfarvning af glasset , dårlig eller næsten ingen coating. med flares og andre unoder som resultat.

Jeg elsker dem som et par yndlings jeans, der er fantastisk at gå i, men er på nippet til at gå helt i stykker efter mange gange vask og slidtage…

Derfor måtte jeg straks finde en DIY løsning – altså en gør det selv løsning – for at montere Kiev 88 objektivet på Sony kameraet. Så den køreklare Samyang måtte pænt stå i kø og vente på opmærksomhed.

– en lang historie gjort kort, så blev løsningen en helicoid m42 – NEX adapter, som kan varieres i længde og den korrekte afstand til sensor kan opnåes

Til manges skræk og rædsel så bruger jeg en ofte stor limpistol til at samle med – men bare roligt, intet bliver ødelagt og limen kan fjernes helt igen

Voila, med stor forsigtighed og lidt flid og erfaring, så sidder det hele sammen nu… OG SIKKE EN OVERRASKELSE … Volna optikken og Sony kameraet har et kærlighedsforhold uden lige, en vild flirt og romantik i luften, sikke et par…

Volna laver de dejligste fotos, alt gør det godt : skarpheden, farverne og baggrundssløringen , ja og især bokeh er vild, det bobler og blinker, så jeg selv bobler indeni af begejstring…

I de næste dage så zigzagger jeg imellem at lade Samyang 85 1.5 og Volna 80 2.8 danse kinddans med kameraet på tur. Hvem skal det være ? Hvem danner par ?

GISP      Hvis jeg kun måtte eje det ene, hvilket skulle det så blive ?

Heldigvis gælder samme etiske regler  ikke for objektiver, som det gør i et menneskes kærlighedsliv. Mit kamera behøver ikke leve i et monogamt forhold til ét objektiv. – Jalousi eksisterer ikke iblandt fotoudstyr. – Så begge optikker bliver i min ejendom..

Samyang er lysstærk –  skarp som en kniv på selv 1.4 –  gode farver og klar kontrast – Modlys håndteres tilfredsstillende og baggrunden sløres rigtig flot og der er pæne bokeh bobler. En rigtig fin og sikker arbejdshest.
Volna, kære Volna.. du er en forførerinde – okay, kun blænde 2.8 som maksimalt  – jo jo  – god skarphed, ikke for skarp og ikke for blød. Den rigtige balance – farverne er gode ogmættet, som en god fyldig vin, masser af gode kvaliteter, uden af være grelle eller for dunkle. Baggrunden sløres smukt og fint, så den kan matches enhver moderne optik .

Volna laver bokeh bobler, jeg elsker bokeh boblerne, og de kommer frem, uden at jeg skal knokle og arbejde hårdt med afstande og vinkler, ja, så kommer de dansende imellem træernes blade eller på refleksioner i græs og blomster ,  de popper frem i gadelamper og billygter,  i drikkeglas og blanke flader på bestik…  det er en perfekt miks af pentacons objektivers vilde bokeh bobler og tilsat en knivspids af de klare og luftige bokeh ringe fra en trioplan .  Enhver fotonørd vil glædes over denne lækre Volna – en sand gourmet ret af visuel oplevelse.

Er jeg forelsket i denne Volna. det kan I bande på! mit gamle nørd hjerte banker hektisk som en nyforelsket ungersvend

 

ed1

Ovenfor   Disse fotos er taget på nærgrænsen for samyang 85 1.5, som havde den dårligste nærgrænse. Begge foto er  med samme iso, hvidbalance og lukketid og på blænde 2.8, for at kunne sammenligne og vurdere om blænde 2.8 på et mellemformat optik og et fullframe optik giver identiske resultater på et kamera med crop sensor.   – Bemærk hvor kraftig kontrast imellem lyse og mørke områder er på Samyang, imens Volna mere gavmild deler ud af informationer og detaljer i de mørkere områder, en slags naturlig hdr billede i light udgave, – tak Volna..  Værsgo, drag dine egne konklusioner om sammenligningen

Nedenfor Igen er der stor forskel på skyggeområderne, jeg synes at der forskel på dybdeskarpheden på de to fotos, tiltrods for identisk opstilling og indstillinger. Volna vinder denne sammenligning efter min ydmyge mening.

ed2

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close